For tredje år på rad samarbeider Trondheim kommune med Trøndelag fylkeskommune for å få flest mulig til å ta vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse.
– Sykdommen skyldes meningokokkbakterier. Ungdommer har oftere disse bakteriene i halsen enn andre – uten at de merker det selv, men likevel kan de smitte andre.
En kombinasjon av tett kontakt med andre ungdommer, festing og lite søvn gjør ungdommer mer mottakelig for smitte og er mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom. Trondheim kommune oppfordrer ungdom som går vg2 og vg3 til å bestille time og ta vaksinen.
– Det er enkelt og gratis, sier helsesykepleier Kari Kirkvoll i Trondheim kommune.
Booke time til vaksinasjon i HelsaMi
For å booke time til vaksinasjon må ungdommen ha tilgang til pasientportalen HelsaMi. Før bestilling oppfordres ungdommen til å sjekke at kontaktinformasjonen er korrekt, spesielt telefonnummer og e-postadresse. Inne i HelsaMi finnes det en egen knapp som heter «Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse». Ved å svare på noen få og korte spørsmål kan kommunen sile ut dem som av ulike grunner ikke bør ta vaksinen. Det hindrer bomtur samtidig som kommunen kan jobbe mer effektivt.
– De som har tatt vaksinen de siste 5 årene trenger ikke ny vaksine nå. Vi anbefaler ikke vaksine for kvinner som er gravide, og har du feber over 38 grader skal du vente med å bestille time til du er feberfri, sier Kari Kirkvoll.
Får gyldig fravær fra skolen
Trondheim kommune håper at den heldigitale løsningen med bruk av HelseMi for timebestilling fører til at flere ungdommer vaksinerer seg enn tidligere år. I 2022 nådde kommunen 1200, men i år er målet at 1800 fra de to årskullene som vaksinerer seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Elever som bestiller time får gyldig fravær fra skolen.
Håper ny løsning kan inspirere andre kommuner
For Trondheim kommune er ny digital løsning for massevaksinering ved hjelp av HelsaMi en pilot som de vil bruke på flere områder etter hvert som kommunen får mer erfaring med mulighetene for samhandling med innbyggerne som ligger i HelsaMi. Erfaringene deler de gjerne med andre kommuner som enten har tatt i bruk eller planlegger å ta i bruk Helseplattformen, og dermed innbyggerportalen HelsaMi.
H