I løpet av den neste dagene vil 179 hundespann, fordelt på fire klasser, kjøre om kapp gjennom til sammen sju kommuner. Klassen som kjører lengst legger bak seg 650 kilometer. Det er litt lengre enn Røyrvik – Oppdal tur/retur. vi viktige fakta for Femundløpet 2023. Femundløpet er tilbake, etter to års pandemipause.
I tre av klassene kjøres det om norgesmestertittelen. Det er i 6-spann junior, 8-spann 450 Km og åpen klass 650 Km.
Fra klokka 10 og utover i dag, startet de som deltar i det lengste løpet. Starten gikk midt i Kirkgata, og kjørerne fikk med seg jubel fra et stort antall tilskuere ut fra start. Selve løpet foregår for en stor del i villmarka langt fra folk, men på turen kjører de innom flere sjekkpunkt, der publikum for se hunder og hundekjørere i aksjon. På bildet øverst ser vi østeriske Dominik Winkler forlate Bergstaden Røros for å gi seg i kast med norsk natur. Det er en del internasjonal deltakelse i løpene. De kjører da for å vinne løpet, uten å kunne bli Norgesmester. Fra start er det optimale forhold for hundekjøring i dag, med lett snø i lufta og -14 grader.
Under Femundløpet er et stort antall veterinærer i sving for å kontrollere hundenes velferd. Hundekjørerne har ansvar for hundenes velferd under løpet. Løpsveterinærene er der for hunder og kjører, for å være med å bidra til god hundevelferden. Løpsveterinærenes rolle er å være rådgivere og sparringpartnere for hundekjørerne. Veterinærene gjennomfører også obligatoriske veterinærkontroller i F650 (2 ganger), i F450 (1 gang) og i alle klasser ved målgang. Ved innsjekking kontrolleres også at hundene har alle vaksiner de skal ha og at de er chippet.