Kommune styret i Ørland er inviter til å vurdere forholdet til vennskapskommuner på nytt i sitt møte torsdag (16. februar). Etter sammenslåingen av Ørland og Bjugn til en kommune skal tidligere vennskapskommuner vurderes på nytt, og fra KS har det kommet et initiativ overfor norske kommuner om å finne vennskapskommuner i Ukraina. Det er ventet at det vil bli frigjort statlig midler til norske kommuner som etablerer vennskapskommuner i det krigsrammede landet.
Mye av de to gamle kommunenes valg av vennskapskommuner er også knyttet til krig.Gamle Ørland kommune har hatt et spesielt forhold til Serbia siden andre verdenskrig. Dette kom i stand etter opprettelsen av Norsk-Jugoslavisk vennskapssamband og senere gjennom Vennskapssambandet NorgeVest-Balkan.
Et bakteppe for dette er Tyskernes bruk av jugoslaviske krigsfanger i byggingen. Rundt 70 jugoslaviske krigsfanger døde under byggingen av fortet, og omtrent like mange døde på flukt fra Austrått fangeleir. Etter krigen har det kommet pårørende til de døde krigsfangene fra Jugoslavia til Austrått.
Det har vært mye kulturutveksling mellom Serbia og Ørland kommune. Danse- og musikkgrupper fra Serbia har vært på Ørlandet, og ungdommer fra Ørland kulturskole har deltatt på «Radost Europe» – en Eurovisjons-forestilling med barn og unge fra hele Europa. Et gutteband fra Ørland (Heart of Iron) ble så populære at de måtte ha politibeskyttelse under oppholdet. Uthaug Songlag har også besøkt Serbia og hatt konserter i Topolo, Koceljeca og Gornji Milanovac. De planlegger for øvrig en ny tur våren 2023.
Ørland kommune hadde også en annen vennskapskommune, knyttet til nyere militær aktivitet. I 2016 inngikk Ørland kommune en sister cities partnershio agreement med Glendale i Arizona, USA. Det er mange nordmenn og innbyggere i Ørland som oppholder seg der i perioder med bakgrunn i de to kommunenes luftforsvarsbaser.
Bjugn kommune hadde et nært samarbeid med Piran, som en bykommune sørvest i Slovenia. Avtalen kom i stand 1986 og avtalen ble fornyet så sent som i 2010. Også det samarbeidet var tuftet på 2. verdenskrig og at flere folk fra tidligere Jugoslavia var her som krigsfanger. Fram til 2015 var det mye samarbeid mellom Piran og Bjugn kommune med Kultur-/musikk utveksling, Gjentatte gjensidige besøk med adm./politikere, skoleklasser, ungdomsråd, Utveksling av elever på videregående skoler og reiselivssamarbeid. Siste besøk fra Piran i Bjugn var i 2015. Bjugns tur innom ROBEK-lista satte en stopper for vennskapskommune-aktivitetene.
Nå skal politikerne i den nye storkommunen velge sine vennskapskommuner.