I 1973 gikk kvinner for første gang i tog på 8. mars i Trondheim. Forhistorien var dramatisk. i 1971 var der det kommunevalg i Norge, og i Trondheim som alle andre steder i Norge var lokalpolitikken mennenes arena. Kvinnekuppet skulle snu den politiske hverdagen opp/ned over natta. En kumuleringsaksjon, der kvinner kumulerte kvinner og strøk menn førte til kvinneflertall i bystyret.
I kjølvannet av kvinnekuppet ble det startet nyfeministgrupper i byen. For Aud Steinsbekk var det var en fryd å komme sammen med andre kvinner og oppdage at det hun trodde var personlige og private skavanker, også var noe de andre kvinnene også slet med.
– Vi så at undertrykkinga var strukturell og vi laga slagordet: «Det private er politisk fordi det er felles.»
Kvinnebevegelsen på 70-tallet var en av de frigjøringsbevegelsene som har satt mest spor etter seg. Det var stor stas da vi i 1973 arrangerte det første 8. marstoget. Nyfeministene tok initiativet, men vi fikk med oss Kvinnefronten, Trondheim Demokratiske Kvinnelag og Trondheim Kvinnesaksforening. 200 gikk i fakkeltog. Mottoet var: Kvinne, vær kvinne best. Vi hadde festmøte etterpå. Da var Husmorforbundet med som arrangør. Det var en opplevelse å kjenne på fellesskapet og kampviljen. Og vi hadde mye å kjempe for, sier Aud Steinsbekk til Trønderporten.
50 år har gått og Aud Steinsbekk har ikke lagt ned stridsøksen. Hun gleder seg over at engasjementet er stigende.
– Nå har det gått 50 år, og oppslutningen er mye større. Mange kamper er vunnet, men dessverre gjenstår ennå flere. Vi har fått sjølbestemt abort, barnehager, pappapermisjon, avdekking av privat vold, krisesentre og incestsentre Og ikke minst tar kvinner utdanning og
er yrkesaktive. Det siste har større betydning for velferdsstaten enn oljen. Men fortsatt er vi et langt stykke unna likelønn, deling av ansvar for hus og heim, like
økonomiske vilkår. Fortsatt er kjønnsrollene en tvangstrøye både for kvinner og menn. Og sjøl om mye gjenstår her til lands, er det horribelt i mange andre land.
Etter min vurdering er patriarkatet skyld i at verden ser ut som den gjør. Hvis vi med et trylleslag hadde byttet ut despotiske mannlige ledere med 50 % kvinnfolk,
ville mye sett annerledes ut. Håpet om forandring ligger i kvinnekampen. Modige kvinner i mange land står opp mot galskapen politiske og religiøse ledere utøver. Heldigvis får de støtte av en del feministiske menn, sier Steinsbekk.
En del av bildet nå er at kvinner rettigheter er veldig ujevnt fordelt i verden. Mange steder mister kvinner rettigheter, som var vunnet tidligere.
– FNs generalsekretær Guterres sa i går at global fremgang for kvinners rettigheter forsvinner foran øynene våre. Det vil ta 300 år før verden oppnår likestilling. Det er nok å ta tak i! Jeg oppfordrer alle til å vise solidaritet og delta i 8. marsmarkeringene. I Trondheim er det oppmøte kl 17 på Torget. Der har påtroppende leder i SV appell om Kvinne – liv – frihet i hele verden. Gry Camilla Tingstad som er leder i Utdanningsforbundet i Trondheim skal snakke om «Kvinnekamp i et fagforeningsperspektiv». Asieh Amini fra Iran har kalt sin appell: «Fra Teheran til Trondheim trenger vi hverandre». Svatrtlamon damekor avslutter torgmøtet. Etter toget er det Festmøte på biblioteket. Kirsti Bergstø skal snakke om: Prostitusjon er patriarkatets hjerte, sier Aud Steinsbekk, som var med å arrangere det første 8. marstoget for 50 år siden.