NTNU etablerer et tverrfaglig forskerteam innen kjerneenergi. Det går fram av en artikkel på NTNU Nyheter. NTNU begrunner satsingen med den pågående verdenssituasjonen, både med krig i Europa, energikrise og en truende klimakrise. Den siste tiden er det flere som har tatt til orde for kjernekraft også i Norge. Det er stor interesse for å finne ut mer om hva som er mulig med fusjonsteknologi, og NTNU kaster seg nå inn i forskning på dette..
Kjernekraft står for en stor del av kraftproduksjonen i verden. Utbyggingen av nye kjernekraftverk stoppet opp etter kjernekraftulykken i Fukushima i Japan 11. mars 2011. Ulykken skjedde på grunn av et jordskjelv. Trenden etter det har vært nedstenging av kjernekravtverk, og ikke utbygging. Nå utfordres frykten for ulykker av et stor energibehov og motstand mot utbygging av vannkraft og vindkraft.
– Det er liten tvil om at verdenssituasjonen gjør at det er viktig at vi har god kompetanse om, og nøyaktig følger med i forskningen også på disse energikildene. Med etablering av Team Kjerneenergi vil vi ikke bare samle, men også utvikle kompetansen gjennom et økt tilbud innen fisjons- og fusjonsteknologi til studenter ved sivilingeniørstudium innen teknisk fysikk, sier instituttleder ved Institutt for fysikk, Erik Wahlström.
Hovedfokus i forskningen er å finne løsninger risikofri utnyttelse av kjernekraft I tillegg til å ivareta behov for kunnskapsdannelse, forskning og utdanning, vil Team Kjerneenergi samle forskningsbasert kunnskap og delta med forskningsbasert innspill i den offentlige debatten rundt temaet.
– Det er viktig at vi har en god basiskompetanse innen alle grønne energiformer for å være rustet til framtida, helt uavhengig av om vi skal etablere kjernekraft i Norge eller ikke. For å ta riktige avgjørelser må vi ha bred kompetanse, og dette initiativet tetter kunnskapshull i Norge, sier Wahlström.