For 6. år på rad arrangerer Levanger bibliotek sin litteraturfestival, Lev Litt! – I år som i fjor blir det festival på våren, 20. til 22. april, og vi gleder oss, sier prosjektleder for Lev Litt, Espen Rønning. I år kommer Ingeborg Arvola, Are Sende Osen, Helene Flood, Marte Hallem, Siv Lyngstad og Klovnen Knut. Nytt av året er valgfri billettpris og litteratur-quiz!

Perfekt krim
Torsdag inviterer vi til spennende krimsamtale med forfatter Helene Flood på biblioteket. Flood er utdannet psykolog og forsker på vold og traumatisk stress. I tillegg har hun tatt plassen som en av landets mest spennende krimforfattere. I 2019 kom hennes første psykologiske thriller,
Terapeuten, som ble solgt til 23 land allerede før utgivelse i Norge. For denne ble hun også nominert til Bokhandlerprisen 2019, og en filmatisering av boken er planlagt. I 2021 utkom Elskeren til strålende mottakelse og fikk stempelet «Perfekt krim» av Dagbladets anmelder. I april 2023 kommer Øya som glitrer i sølv, som er en spenningsroman for barn.
Kveldens bokbader er forfatter og journalist, Siv Lyngstad.
Blodig quiz
Etter bokbadet torsdag inviterer bibliotekets egne quizmastere til årets nyvinning i festivalen, nemlig litteraturquiz på Strømsøegården. – Delta som et lag eller kom alene og svar på oppgaver om skurker, helter og hendelser fra den kriminelle verdenen, oppfordrer Rønning og legger til at påmelding er nødvendig.
To prisvinnere på Havna Scene
Fredag kveld treffer du Brageprisvinner i 2022, Ingeborg Arvola, i samtale med Marte Hallem, som selv vant Trøndelag fylkeskommunes kulturpris i fjor. Etter bokpraten blir det konsert med Marte Hallem. Ingeborg Arvola ga ut boka Kniven i ilden i 2022, som er første bok i trilogien Ruijan Rannalla – Sanger fra Ishavet.
I Kniven i ilden møter vi Brita Caisa Seipajærvi, som spenner på seg skiene og reiser fra Finland med sine to små sønner for å søke et nytt liv i Finnmark. Året er 1859 og i Finnmark skal kvener, nordmenn og samer finne en måte å leve sammen på. – Kniven i ilden er en av de mest utlånte bøkene hos oss for tiden, og Arvola har fått strålende omtaler, så her håper vi publikum kjenner sin besøkelsestid, forteller biblioteksjef Yngvild Sudenius Knudsen.
Marte Hallem har gitt ut flere plater og bøker, laget dokumentarer og jobbet mye med teater og spel. Hennes siste prosjekt er «Fremmed blod», hvor Hallem har utforsket den skogfinske kultur og historie. Dette har resultert i en dokumentarfilm, ei bok og en foredragsturné i Norge og Finland. – Skogfinnene og kvenene deler mye av den samme historien i Norge, og vi tror dette blir en kjempefin samtale mellom Hallem og Arvola, som rundes av med konsert, sier Knudsen. Arvola er også nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.
Betal det du kan

– Vi har valgfri billettpris på arrangementet på Havna scene. Det vil si at du kan velge mellom tre ulike prisklasser. Dette gjør vi fordi vi vil at Lev Litt skal være tilgjengelige for alle – uavhengig av økonomisk situasjon. Den veiledende prisen er 150,-, men du betaler det du kan utfra egen økonomi. Kjøper du billett til en høyere pris, gjør du det mulig for andre å betale mindre. Arrangementsopplevelsen er selvsagt den samme uansett billettpris. Kulturopplevelser er viktig for god livskvalitet, og vi ønsker å senke den økonomiske terskelen slik at flere kan få slike opplevelser, sier biblioteksjefen.
Klovneri for barna
Barna skal også få sitt under Lev Litt, og på lørdags formiddag kommer Klovnen Knut. Barnas (og voksnes) favorittklovn kommer til Levanger bibliotek med sin elleville forestilling VirrrVarrr!
Her blir det enhjulsykling, sjonglering, tallerkenspinn, korkopptrekkertrim, tryllekunstner, tull og tøys. Og ikke å forglemme: Knut Gribb – en skikkelig usikkelig ugagnskråke som på sitt kjempesmåfrekke vis bidrar til å krydre innholdet til en variert, fargerik og engasjerende meny, lover prosjektleder Rønning.
Kongerekka på Festiviteten
– Vi er glade for å ha fått til et samarbeid med Festiviteten, og inkludert de inn i Lev Litt. Lørdag kommer derfor Are Sende Osen dit med med høydepunkter fra suksesspodkasten Kongerekka.
Kongerekka er historia om de gamle norske kongene. Den begynner med Harald Hårfagre, som samla hele Norge til ett rike – på grunn av ei dame. Deretter går det, bokstavelig talt, slag i slag.
Dette er vår Game of Thrones fra virkeligheten! Historia om de gamle norske kongene har alt Game of Thrones har: intriger, sex, brodermord og store slag – bare ikke riktig så mange drager.
Are Sende Osen forteller uhøytidelig, lett og underholdende, men det han sier stemmer.
Akkurat nå jobber han med fjerde og siste sesong, som ender med det kongehuset vi har i dag. Da har Kongerekka tatt for seg over seksti konger, fra Harald Hårfagre som samla landet gjennom makt, vold og tvang, fram til dagens konge, Harald V, som er uten særlig formell makt, men samler landet gjennom ord og handlinger.